Αρχική Βιβλιοκριτική Βιβλία για ενήλικες Β.Δ. Αναγνωστόπουλος (επιμέλεια) Το υφαντό της Πηνελόπης Διαχρονικές αναγνώσεις για την προσωπικότητα και το έργο της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου
Β.Δ. Αναγνωστόπουλος (επιμέλεια) Το υφαντό της Πηνελόπης Διαχρονικές αναγνώσεις για την προσωπικότητα και το έργο της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Τσιλιμένη Τασούλα   
Τρίτη, 30 Δεκέμβριος 2008 15:08
Β.Δ.Αναγνωστόπουλος(επιμέλεια)
Το υφαντό της Πηνελόπης
Διαχρονικές αναγνώσεις για την προσωπικότητα και το έργο της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου
Εκδόσεις Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Βόλος 2008
Σελ.  244

Η  μελέτη και η έρευνα στο χώρο της Παιδικής λογοτεχνίας όλο και περισσότερο διευρύνεται με ποικίλες δημοσιεύσεις και εκδόσεις σχετικών βιβλίων, γεγονός που αναδεικνύει το εύρος  και τον βαθμό εξέλιξής της. Μια πτυχή της έρευνας, η οποία παραμένει δυστυχώς ακόμη  σε ημιδιαφανές ερευνητικό φάσμα, είναι η συνολική ανάδειξη του έργου  συγγραφέων. Ως ένα βαθμό αυτό είναι φυσικό επακόλουθο, εάν δεχτούμε την άποψη ότι εφόσον παραμένει ανοικτός ο κύκλος της δημιουργίας ενός συγγραφέα, δεν είναι δυνατή η ολοκληρωμένη προσέγγιση και αποτίμηση του έργου του. Στις περιπτώσεις όμως όπου ο δημιουργός έχει καταθέσει σημαντικό έργο σε ποιότητα και ποσότητα και έχει δοκιμαστεί στην ενασχόληση με πολλαπλά  λογοτεχνικά είδη, η δέσμευση όχι μόνο αίρεται, αλλά και επιβάλλεται, προκειμένου να προχωρήσει η έρευνα η οποία θα έρθει και θα φωτίσει όχι μόνο το έργο του συγκεκριμένου συγγραφέα, αλλά γενικά  την πορεία της λογοτεχνίας.

Στο βιβλίο, Το υφαντό της Πηνελόπης, Διαχρονικές αναγνώσεις για την προσωπικότητα και το έργο της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, ο ερευνητής και επιμελητής του, καθηγητής Β.Δ.Αναγνωστόπουλος, εφαρμόζει ακριβώς αυτή την περίπτωση. Όντας ο ίδιος μελετητής και διδάσκοντας ζητήματα παιδικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έχοντας εν ολίγοις απόλυτη επίγνωση της σημασίας και την αναγκαιότητα της έρευνας στον χώρο αυτό, προχωρεί στην έκδοση αυτού του βιβλίου, κάνοντας μια πανοραμική επισκόπηση στο έργο της συγκεκριμένης συγγραφέως.

Το βιβλίο, το οποίο αποτελείται από δυο μέρη, έχει έναν συγκεντρωτικό χαρακτήρα δημοσιευμάτων και άρθρων τρίτων προσώπων, τα οποία ασχολήθηκαν με το έργο της Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει έξι άρθρα, που αφορούν την προσωπικότητα και το έργο της συγγραφέως, αλλά και άλλες παράλληλες με τη συγγραφή δραστηριότητές της. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει δεκαεννέα άρθρα-μελέτες  πανεπιστημιακών, διδακτόρων, μελετητών, εκπαιδευτικών και  κριτικών, οι οποίες ανακοινώθηκαν σε συνέδρια, ημερίδες ή δημοσιεύτηκαν σε συλλογικούς τόμους κ.λπ.


Μέσα από αυτά τα άρθρα ο μελετητής και αναγνώστης του βιβλίου, διαμορφώνει μια σφαιρική άποψη  για το έργο και την  προσφορά της συγγραφέως. Το βιβλίο αναδεικνύει πτυχές που αφορούν το συγγραφικό ταλέντο και τις μυθοπλαστικές τεχνικές της και παράλληλα αναδεικνύει ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν τη θεωρία της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, όπως τα είδη της αφήγησης, τη διακειμενικότητα, τη θεματολογία κ.α.
Η μελέτη αυτή επιχειρεί-και το καταφέρνει απόλυτα- να δείξει την επίδραση του έργου της συγγραφέως στην εξέλιξη της παιδικής λογοτεχνίας, σε εποχές  όπου η Π.Λ. πάσχιζε να αποκτήσει προφίλ και υπόσταση.

Ο Β.Δ.Αναγνωστόπουλος μας δίνει άλλο ένα αξιόλογο βιβλίο, ιδιαίτερα χρήσιμο για τους μελετητές της παιδικής λογοτεχνίας, τους/τις φοιτητές/τριες, ειδικούς αλλά και απλούς περιπατητές στο χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά.

Τασούλα Τσιλιμένη
Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.  
 
τεύχος 8    

  
LAST_UPDATED2