Αρχική Συνέδρια Συνέδριο με θέμα "Σύγχρονη Εφηβική Λογοτεχνία"
Συνέδριο με θέμα "Σύγχρονη Εφηβική Λογοτεχνία" PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Μένη Κανατσούλη   
Τρίτη, 17 Μάρτιος 2009 19:53

 

Διοργανώνεται συνέδριο του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπ/σης (ΤΕΠΑΕ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή και Σάββατο 22 και 23 Μαΐου 2009. Θέμα του συνεδρίου: «Σύγχρονη εφηβική λογοτεχνία». Το συνέδριο υποστηρίζεται από το ΕΚΕΒΙ και τις Εκδόσεις Πατάκη.

 

Είναι το πρώτο συνέδριο με μια τέτοια θεματική και απευθύνεται (δυνητικά) και σε κοινό εκπαιδευτικών (και φοιτητών) τόσο της πρωτοβάθμιας εκπ/σης όσο και της δευτεροβάθμιας. Οι εισηγήσεις επικεντρώνονται στην εφηβική λογοτεχνία στη σύγχρονη παραγωγή (ελληνική και ξένη), π.χ. σε συγγραφείς όπως ο Μάνος Κοντολέων, η Λίτσα Ψαραύτη, η Τούλα Τίγκα κ.ά., αλλά επίσης και σε πολύ σημαντικούς ξένους (που καθιέρωσαν τη λογοτεχνία για «νεαρούς ενήλικες»/ Young Adult Literature) όπως ο Ρόμπερτ Κόρμιερ, η Μ. Ε. Κερρ, ο Έιβι, η Μάγια Αγγέλου, ο Ντέηβιντ Κλας και πολλοί άλλοι.
 
Οι εισηγήσεις άπτονται ποικίλων ζητημάτων: προσδιορισμός του περιεχομένου και της ορολογίας της εφηβικής λογοτεχνίας, τα υποείδη της και τα γνωρίσματά της,  οι διαχωριστικές γραμμές (εάν υπάρχουν) μεταξύ της εφηβικής λογοτεχνίας και της παιδικής λογοτεχνίας ή  της εφηβικής λογοτεχνίας και της λογοτεχνίας για ενηλίκους, διδακτικές προσεγγίσεις της εφηβικής λογοτεχνίας, ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και επιλογές/σύστημα αξιών, εξουσία και εφηβεία, αυτοβιογραφία, ιστορία και εφηβεία, ιθαγένεια, εξωτισμός και εφηβεία, διαπροσωπικές σχέσεις και εφηβεία, κοριτσίστικη λογοτεχνία, σχέση μητέρας και κόρης, ταυτότητες, ανδρική-γυναικεία ταυτότητα, ομοφυλοφιλική, μαύρη ταυτότητα, εφηβική λογοτεχνία του Μαγκρέμπ, παραβατικότητα, ερωτισμός και σεξουαλικότητα, σχέση με σώμα, γλώσσα της εφηβείας, αφηγηματικές τεχνικές κ.λπ.

Οι εισηγήσεις του συνεδρίου θα γίνουν μόνον από προσκεκλημένους εισηγητές: Δ.Αναγνωστοπούλου, Β.Αποστολίδου, Σ.Γαβριηλίδου, Α. Ζερβού, Μ.Κανατσούλη, Α.Καρακίτσιος, Α.Κατσίκη-Γκίβαλου, Μ.Κοντολέων, Τ.Κωτόπουλος, Μ.Μικέ, Ε.Νικολουδάκη-Σουρή, Σ.Οικονομίδου, Γ.Παπαντωνάκης, Π.Πανάου, Δ.Πολίτης, Τ.Τσιλιμένη, Γ.Φρέρης, Α.Χρονάκη.

Με εκτίμηση

Μένη Κανατσούλη
ΤΕΠΑΕ ΑΠΘ

τεύχος 8

LAST_UPDATED2