Αρχική Συνέδρια Διεθνές συνέδριο ‘Ταξιδιάρικες Ιστορίες για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση’
Διεθνές συνέδριο ‘Ταξιδιάρικες Ιστορίες για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση’ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Admin   
Πέμπτη, 01 Νοέμβριος 2012 11:33

Διεθνές συνέδριοΤαξιδιάρικες Ιστορίες για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση’

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, 30 Οκτωβρίου 2012

Το EUMOF (Ευρωπαϊκά παραμύθια για την κινητικότητα, www.eumof.unic.ac.cy) είναι ένα πολυεθνές πρόγραμμα Comenius χρηματοδοτούμενο από την ευρωπαϊκή ένωση, το οποίο συγκεντρώνει εκδοχές παραμυθιών που αναφέρονται στο ταξίδι σε «ξένες» χώρες και στη συνάντηση «διαφορετικών» ανθρώπων και πολιτισμών. Το ταξίδι είναι μια βασική ανθρώπινη δραστηριότητα που γίνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια για μια πληθώρα λόγων. Πάντα οδηγούσε, αναπόφευκτα, σε μια συνάντηση με «άλλους» ανθρώπους και πολιτισμούς. Οι λαϊκές ιστορίες σχετικά με τις διάφορες όψεις του ταξιδιού θα ομαδοποιηθούν σε διάφορες κατηγορίες και θα έρθουν σε διάλογο μεταξύ τους.

Ο σκοπός του προγράμματος είναι να απαντήσει στην πρόκληση της διαπολιτισμικότητας μέσα από τη χρήση λαϊκών παραμυθιών που θα διακινηθούν στην Ευρώπη. Η κεντρική δραστηριότητα του προγράμματος είναι η προσαρμογή, η ανάπτυξη, ο έλεγχος η εφαρμογή και η διάδοση των νέων μεθοδολογιών διδασκαλίας και παιδαγωγικών στρατηγικών για χρήση στην διαπολιτισμική και γλωσσική εκπαίδευση. Αυτό το πρόγραμμα θα παρέχει στους δασκάλους που ασχολούνται με παιδιά ηλικίας 9-12 χρονών, εκπαιδευτικές στρατηγικές και υλικό που θα τους δώσει την ικανότητα να προωθήσουν στους μαθητές τους μια γνώση της σημασίας του πολιτισμού και της γλωσσικής ποικιλίας μέσα στην Ευρώπη και την ανάγκη να καταπολεμηθεί ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η προκατάληψη. Επιπλέον, το EUMOF θα εστιάσει στην βελτίωση της εκμάθησης της δεύτερης ξένης γλώσσας σε νεαρή ηλικία, καθώς και τη διδασκαλία και την εκμάθηση των βασικών δεξιοτήτων γραφής και ανάγνωσης. Μέσα από το EUMOF, οι ιστορίες για το ταξίδι θα ταξιδέψουν, συνδέοντας δασκάλους και μαθητές στην Ευρώπη και θα ενισχύσουν την αίσθηση του δημοκρατικού ευρωπαίου πολίτη που ενθαρρύνει την ανοχή και το σεβασμό για τους ευρωπαίους λαούς, γλώσσες και πολιτισμούς.

Η συλλογή ιστοριών του EUMOF περιλαμβάνει 24 ιστορίες από πέντε διαφορετικές χώρες-μέλη: Αυστρία, Κύπρο, Ελλάδα, Πολωνία, Πορτογαλία.

Οι χαρακτήρες σε αυτές τις ιστορίες ταξιδεύουν για όλους σχεδόν τους λόγους: για να πολεμήσουν, για να παίξουν μουσική και να κερδίσουν το ψωμί τους, να μάθουν μια τέχνη, για να κάνουν περιουσία, για δουλειές ή αναψυχή, για να βρούνε σύζυγο, για να βοηθήσουν τους άλλους, για να μάθουν κάτι ή ακόμη και να συναντήσουν το θεό. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους συναντούν όλα τα είδη των ανθρώπων, ζώων και μαγικών πλασμάτων, και επισκέπτονται όλα τα είδη των χωρών, των βασιλείων, των πόλεων, των χωριών, των δασών, των βουνών και των λιβαδιών. Λαμβάνοντας υπόψη τους όμοιους χαρακτήρες, την πλοκή ή τα μοτίβα σε κάποιες από τις ιστορίες, τις έχουμε ομαδοποιήσει σύμφωνα με διάφορα θέματα. Όλες οι ιστορίες είναι προσβάσιμες σε διάφορες γλώσσες στην ιστοσελίδα του EUMOF και μπορεί κανείς να τις ξεφυλλίσει είτε κατά Θέμα ή κατά Χώρα προέλευσης.

Οι εταίροι του EUMOF διοργανώνουν διεθνές συνέδριο στις 30 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστούν τα ευρήματα του προγράμματος και θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια όπου θα εφαρμοστούν στην πράξη οι δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν μέσα στα πλαίσια του προγράμματος. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Οι ομιλητές του συνεδρίου θα προέρχονται από επτά χώρες.