Αρχική τεύχος 17 Η σιωπή της Ρουθ και η φωνή της Ρεβέκκας: εικόνες Εβραίων και απόηχοι της Shoah στην ελληνική λογοτεχνία για παιδιά και νέους.
Η σιωπή της Ρουθ και η φωνή της Ρεβέκκας: εικόνες Εβραίων και απόηχοι της Shoah στην ελληνική λογοτεχνία για παιδιά και νέους. PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Δημήτρης Γουλής   
Τετάρτη, 03 Ιούλιος 2013 05:49

Η σιωπή της Ρουθ και η φωνή της Ρεβέκκας: εικόνες Εβραίων και απόηχοι της Shoah στην ελληνική λογοτεχνία για παιδιά και νέους.

Δημήτρης Γουλής
Δρ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων-Εκπαιδευτικός

Περίληψη


Η μελέτη των αναπαραστάσεων του «άλλου», ως ενός πλέγματος σημείων, συμβόλων, ιδεών, εικόνων και αφηγηματικών επιλογών απασχολεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τους ερευνητές της λογοτεχνίας. Ειδικότερα, ο τρόπος που αναπαρίσταται ο Εβραίος, μια αρχετυπική εικόνα της ετερότητας, μέσα από γλωσσικές εικόνες, συμπυκνώσεις αισθημάτων, αντιλήψεων και πολιτισμικών κεκτημένων, απόηχους βιωμάτων και φαντασιώσεων, επαναπροσδιορίστηκε δραματικά, υπό την καταλυτική επίδραση του Ολοκαυτώματος, τροφοδοτώντας ποικιλόμορφα τη λογοτεχνία, πιο πρόσφατα ακόμη κι εκείνη που απευθύνεται σε παιδικό και νεανικό κοινό. Στην παρούσα μελέτη επιχειρείται η ανίχνευση των λογοτεχνικών αναπαραστάσεων των Εβραίων αλλά και των απόηχων του Ολοκαυτώματος στην ελληνική λογοτεχνία για παιδιά και νέους, με μεθοδολογικά εργαλεία που αντλούνται από τη πολιτισμική εικονολογία και τη θεωρία της αφήγησης.

Κατεβάστε το άρθρο