Αρχική Τελευταίες Ανακοινώσεις 6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ, 20 & 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014,ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ, 20 & 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014,ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Admin   
Τετάρτη, 16 Ιούλιος 2014 10:23

6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ

ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ 20 & 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης και η Μονάδα Λογοτεχνίας του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πραγματοποίησε το 6ο Φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου, στην Καλλιπεύκη Λάρισας στις 20 &21 Ιουνίου 2014. Η 12χρονη θερμή ανταπόκριση του κοινού από όλα τα μέρη της Ελλάδας καθιέρωσε το πρώτο διστακτικό εγχείρημα της οργανωτικής επιτροπής του 2003, σε ουσιαστικό θεσμό πολιτισμού. Το φεστιβάλ αφήγησης Ολύμπου, πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα έχει εμπνεύσει και άλλους φορείς με αποτέλεσμα τον Ιούλιο του ίδιου έτους να ακολουθήσει στην Τζιά η «γιορτή παραμυθιών». Το φεστιβάλ είναι πανευρωπαϊκής αναγνώρισης και εμβέλειας, καθώς συμμετέχουν αφηγητές και εισηγητές της ημεδαπής και αλλοδαπής. Στόχος του φεστιβάλ είναι η ενίσχυση της πράξης της αφήγησης ως τρόπο ερμηνείας και αντίληψης του κόσμου από τον άνθρωπο, αλλά και ως μέσο αυτοαντίληψης. Είναι μια προσπάθεια ο σύγχρονος άνθρωπος να επανακτήσει και να δημιουργήσει το πλαίσιο συνείδησης της ύπαρξης και της σημασίας του μύθου, ως ζωντανό οργανισμό, ικανό να οδηγήσει στο νόημα των πραγμάτων μέσω της μέθεξης που προκαλεί η τέχνη της αφήγησης.

Με παραμύθια για ενήλικες και παιδιά, ιστορίες του κόσμου, δραστηριότητες και παιχνίδια για παιδιά, εκπλήξεις και συναντήσεις με ήρωες κλασσικών παραμυθιών, λόγια, μουσική και τραγούδι οι διοργανωτές προσφέρουν μια ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο μαγευτικό ξέφωτο του δάσους και του χώρου αναψυχής «Πατωμένη».

Το Πανεπιστήμιο, ως ίδρυμα που προωθεί τη μελέτη και την επιστήμη, στο ψυχαγωγικό πρόγραμμα εντάσσει και μια επιστημονική ενότητα με τίτλο «Μύθος και Πραγματικότητα» με εισηγήσεις μελών των πανεπιστημίων εσωτερικού και εξωτερικού.

Η έναρξη του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Ιουνίου στις 6 μ.μ. με εισηγήσεις και μια βραδιά αφήγησης γύρω σε κλειστό χώρο, ενώ αργά τη νύχτα γύρω από τη φωτιά στο κατασκηνωτικό κέντρο θα συνεχισθούν ελεύθερες αφηγήσεις. Το Σάββατο 21 Ιουνίου συνεχίστηκε το πρόγραμμα με τα εργαστήρια, στην πρωϊνή ενότητα για παιδιά και στην απογευματινή κύρια αφηγηματική ενότητα με τη συμμετοχή παραμυθάδων, που θα αφηγηθεί ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Για τους μικρούς φίλους του παραμυθιού είχαν σχεδιασθεί μικρές εκπλήξεις, όπως δωρεά βιβλίων που διέθεσαν οι εκδότες χορηγοί: Μεταίχμιο, Διάπλαση και Ψυχογιός και Gutenberg Γ.Δαρδανός.

Η μεγάλη απήχηση του φεστιβάλ, όλο και διευρύνει το πλαίσιο συνεργασιών με διάφορους φορείς. Έτσι για το 2014 στο πλευρό του Πανεπιστημίου, βρίσκεται ο Μορφωτικός σύλλογος Καλλιπεύκης, ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων Αφήγησης, και το Μορφωτικό ίδρυμα Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Τελεί δε υπό την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Τεμπών.

Περισσότερα στο facebook .

Φωτογραφίες από το φεστιβάλ: Αφήγηση , Κουβάρι

 

Το πλήρες πρόγραμμα είχε ως εξής:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Απόγευμα

Καλλιπεύκη, Δημοτικό Σχολείο

Θεωρητικές Προσεγγίσεις

ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Συντονίζει ο Νικόλαος Γραίκος

18:00-18:20: Μύθος και αφήγηση στον σύγχρονο κόσμο, Στέφανος Ροζάνης,

Καθηγητής Φιλοσοφίας – συγγραφέας

18:20-18:40: Ο ρόλος του μύθου στην κοινωνική πραγματικότητα, Ζήσης Παπαδημητρίου, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

18:40-19:00: Η "στερεότυπη" γλώσσα στα παραμύθια και ρόλος της στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας: Το παράδειγμα των Κυκλαδίτικων παραμυθιών, Σμαράγδα Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

19:00-19:20: Συνεργατική τέχνη, αφήγηση και συμπεριληπτική εκπαίδευση, Παναγιώτης Αγγελίδης, Καθ. Παν. Λευκωσίας

19:20-19:40 Συζήτηση

20.00: Στο μονοπάτι των μαγικών παραμυθιών: Τρία ελληνικά μαγικά παραμύθια (κι άλλο ένα) σε δυο φωνές. Αφήγηση: Λίλη Λαμπρέλη, Τραγούδι-φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί: Έλλη Αρβανίτη

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Πρωί

Α. Εργαστήρια

Καλλιπεύκη, Δημοτικό Σχολείο

11:00-14:00

Α. Εργαστήριο: Χορός και αφηγηματικότητα (Dance and narrativity), Μ. Τσουβαλά, Επίκουρος Καθ. Π.Θ.

Β. Εργαστήριο: Εισαγωγή στην τέχνη της Αφήγησης, Μαρία Κατσανούλη, αφηγήτρια

Γ. Εργαστήριο: Πρακτική προσέγγιση της αφήγησης παραμυθιών: Ο δεκάλογος του αφηγητή Λίλη Λαμπρέλη, αφηγήτρια

Β. Ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά

Χώρος αναψυχής «Πατωμένη»

11.30-13.30: «Παίζω παραμύθια», ψυχαγωγικές δραστηριότητες για παιδιά. Παιχνίδια, αναγνώσεις βιβλίων, αφηγήσεις παραμυθιών. Υπεύθυνοι σχεδιασμού και εφαρμογής δράσεων:

Απόστολος Μαγουλιώτης, Αν. Καθηγητής Π.Τ.Π.Ε. / Π.Θ.

Κώστας Μάγος, Επίκουρος Καθηγητής Π.Τ.Π.Ε. / Π.Θ.

11.30: Αφήγηση παραμυθιού από φοιτήτρια του ΠΤΠΕ του Π.Θ.

12:00 Λευκάδιος Χερν. Παράδοξες ιστορίες από την χώρα των ονείρων. Δραματοποιημένη αφήγηση κειμένων από την Ιαπωνία. Υπεύθυνος: Δημήτρης Δακτυλάς, αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής και υπεύθυνος του θεατρικού εργαστηρίου ΔΟΕΠΑΠ ΔΗ ΠΕ ΘΕ Βόλου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο πλαίσιο του φεστιβάλ εκτέθηκαν εργασίες φοιτητριών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΠΤΠΕ του Π.Θ. με θέμα «Σχεδιασμό εντύπων/βιβλίων για παιδιά». Υπεύθυνες έκθεσης υλικού: Ντανιέλα Στάμου, Γραμματέας ΠΜΣ και Τσιβούλη Θεοδώρα, μετ. φοιτήτρια Π.Θ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Γ. «Μες στον ανασασμό των φύλλων»

(αφηγήσεις παραμυθιών)

Χώρος αναψυχής «Πατωμένη»

19:00: Έναρξη / Χαιρετισμοί

19:10 Μαθητική Χορωδία Εκπαιδευτηρίων ΠΛΑΤΩΝ

19:20 Κόκκινη κλωστή δεμένη …

Αφηγήσεις παραμυθιών

Το Ψεματοχώρι, από τη Μαρία Κατσανούλη

Τα τρία κίτρα, από την Τατιάνα Φραγκούλια

Tο πετειναράκi, από τον Ταξιάρχη Μπεληγιάννη

Οι καλότυχες, από την Κατερίνα Κλεάρχου

Ο Λιόντος, αφήγηση παραμυθιού από την Κρυσταλλία Μακατού

Η Σούσα, από την Ανθή Θάνου σε μουσική συνοδεία Παναγιώτη Κούλελη

Στο κλαρίνο ο Νέστορας Σκουμπόπουλος, από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Βέροιας

Το πρόγραμμα παρουσίασε η Νικολέττα Τσιτσανούδη, Επίκουρος Καθ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – δημοσιογράφος

21:00 Λήξη των εργασιών του 6ου Φεστιβάλ Αφήγησης

Περισσότερα στο www.ece.uth.gr

 

LAST_UPDATED2