Αρχική Τελευταίες Ανακοινώσεις Διαρρηγνύοντας τα σύνορα: Βιβλία για παιδιά ή για ενήλικες; Child and the Book conference 2015
Διαρρηγνύοντας τα σύνορα: Βιβλία για παιδιά ή για ενήλικες; Child and the Book conference 2015 PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Admin   
Δευτέρα, 13 Ιούλιος 2015 17:56

Διαρρηγνύοντας τα σύνορα: Βιβλία για παιδιά ή για ενήλικες;

Της Τασούλας Τσιλιμένη, Αναπληρώτρια Καθ. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Child and the Book conference 2015

To Child and the Book conference είναι ένα διεθνές συνέδριο που έχει σα στόχο να συμβάλει στη δημοσιοποίηση διεπιστημονικών ερευνών για την παιδική λογοτεχνία. Επίσης προωθεί την επαφή και επικοινωνία μεταξύ μελετητών από όλο τον κόσμο. Το πρώτο συνέδριο ξεκίνησε το 2004 στο Πανεπιστήμιο Roehampton  της Αγγλίας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε διάφορες χώρες όπως το Βέλγιο, Τουρκία, Αμερική, Καναδά, Αγγλία, Ιταλία κ.α. Στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο το 2014, με τη διαμεσολάβηση των κ.κ. καθηγητριών του Παιδαγωγικού Τμήματος Τζίνας Καλογήρου και Βίκυ Πάτσιου. Το 11ο Συνέδριο(2015)  πραγματοποιήθηκε στο παιδαγωγικό Τμήμα του πανεπιστημίου του Αβέιρο στην Πορτογαλία στις 26, 27 και 28 Μαρτίου, με  γενικό τίτλο Children’s Literature-Fractures and Disruptions. Συμμετείχαν πάνω από 70 ομιλητές από διάφορες χώρες, όπως Βραζιλία, Νορβηγία, Τουρκία, Αυστρία, Πολωνία, Ιρλανδία, Ιταλία, Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Λιθουανία, Καναδά, Ισραήλ, Ελλάδα κ.α. Οι παρουσιάσεις αναπτύχθηκαν σε τρεις παράλληλες συνεδρίες και στην αγγλική γλώσσα. Στο συνέδριο συμμετείχαν ως επίσημοι καλεσμένοι με κεντρικές ομιλίες οι κ.κ Hans-Heino Ewers  Goethe, University of Frankfurt am Main, Germany,  Sandra Beckett Brock University of Canada και Ase Marie Ommundse, Oslo και Akerhus University College Norway. Στο κέντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε ιδιαίτερα η κατηγορία picturebooks.

Ο Hans-Heino Ewers  το πρωί της δεύτερης μέρας ανέπτυξε το θέμα “Παιδιά, έφηβοι και ενήλικες ως αναγνώστες της παιδικής λογοτεχνίας».  Συνοπτικά υποστηρίχθηκε ότι η παιδική λογοτεχνία  όλο και περισσότερο εξετάζεται και θεωρείται  ως υλικό ανάγνωσης και για τους ενήλικες .  Τα picturebooks έχουν γίνει αντικείμενο συλλογής ενηλίκων, καθώς ο ώριμος αναγνώστης ανακαλύπτει ξανά την ευχαρίστηση που προέρχεται από την αλληλεπίδραση ανάμεσα στις λέξεις και  τις εικόνες. Πολλά λογοτεχνικά είδη  που θεωρούνται ότι ανήκουν στην παιδική  λογοτεχνία όπως τα παραμύθια, οι μύθοι, ξαναανακαλύπτονται και αποτιμώνται από τους ενήλικες αναγνώστες. Το ίδιο ισχύει και για τα σύγχρονα εφηβικά μυθιστορήματα όπως π.χ.  Η ιστορία χωρίς τέλος του Μ. Έντε, Ο Χάρυ Πότερ  της Ρόουλιγκ, κ.α.  Οι ενήλικες ως διαμεσολαβητές εμπλέκονται με την παιδική λογοτεχνία και είναι υπεύθυνοι για να αποφασίζουν ποιο είναι κατάλληλο υλικό για τα παιδιά.  Ως ανάγνωσμα όλων των ηλικιών  η παιδική και εφηβική λογοτεχνία έχει  αποκτήσει μια υψηλή πολιτιστική θέση και ο Hans-Heino Ewers  ισχυρίστηκε ότι οι συγγραφείς και οι εικονογράφοι θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τον όλο και πιο εξελιγμένο αναγνώστη χωρίς όμως να ξεχνούν το αρχικό κοινό στο οποίο απευθύνονται ,δηλαδή το παιδί.

Η Sandra Beckett   στην ανακοίνωσή της τόνισε ότι τα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία διαρρηγνύουν τα σύνορα μεταξύ των νέων και των μεγαλύτερων σε ηλικία αναγνωστών, μεταξύ της παιδικής φαντασίας και της φαντασίας των ενηλίκων. Σπάζουν τα σύνορα της ηλικίας και  προσελκύουν ένα δια -ηλικιακό κοινό επειδή  αμφισβητούν τους συμβατικούς κώδικες και κανόνες.  Το εικονογραφημένο βιβλίο αμφισβητεί την παραδοσιακή μορφή των  32 σελίδων που είχε γίνει  το πρότυπο της βιομηχανίας και συχνά ξεπερνά τις εκατό σελίδες. Το εικονογραφημένο βιβλίο με καινοτόμες μορφές περιλαμβάνει μια ποικιλία από βιβλία- αντικείμενα που αψηφούν εντελώς την έως τώρα γνωστή κατάταξη. Γενικά τα όρια έχουν γίνει θολά μεταξύ του εικονογραφημένου βιβλίου, του κόμικ, του graphic novel.  Η Sandra Beckett  αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους  τα crossover picturebook αμφισβητούν τους συμβατικούς κώδικες του είδους picturebook ,προκειμένου να δημιουργηθούν αφηγήσεις που υπερβαίνουν τα ηλικιακά όρια των αναγνωστών.  Τα εικονογραφημένα βιβλία σε πολλές χώρες καταδεικνύουν σαφώς ότι  είναι ένα είδος κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και ικανό να σφυρηλατεί νέους δρόμους για crossover αφηγήσεις.

Η Ase Marie Ommundsen, στην εισήγησή της αναφέρθηκε σε εκείνη την κατηγορία σύγχρονων εικονογραφημένων παιδικών βιβλίων, τα οποία διαθέτουν τέτοια χαρακτηριστικά που κάνουν δυσδιάκριτα τα ηλικιακά όρια  του αναγνωστικού κοινού στο οποίο απευθύνονται. Όρια τα οποία η πρόσφατη παραγωγή όλο και πιο συχνά διαρρηγνύει. Ωστόσο, η ίδια επειδή πιστεύει ότι  εξακολουθεί να υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να είναι κανείς παιδί και να είναι ενήλικας, προτείνει ότι υπάρχει ένα όριο για το τι είναι η παιδική λογοτεχνία, ή μάλλον  τι είναι η λογοτεχνία και για τα παιδιά. Προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα τι είναι αυτό που κάνει κάποια εικονογραφημένα βιβλία όχι μόνο να αμφισβητούνται αλλά και να θεωρούνται εξαιρετικά αμφιλεγόμενα  για το παιδικό κοινό στο οποίο απευθύνονται. Και εν τέλει σε ποιόν απευθύνονται τέτοιου είδους εικονογραφημένα βιβλία.

Ανάμεσα στους εισηγητές το λόγο είχε και η συγγραφέας της Πορτογαλίας  Planeta Tangeria που μίλησε για το τι απασχολεί έναν συγγραφέα και δημιουργό εικονογραφημένου βιβλίου.

Γενικά με αφορμή συγκεκριμένα παιδικά βιβλία διαφόρων χωρών αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν στον τρόπο που σκιαγραφείται σε αυτά ο πόλεμος, ο μετανάστης, ο διαφορετικός, οι έμφυλες ταυτότητες, η ιδεολογία και η πολιτική, η βία, οι χαρακτήρες στην ηλεκτρονική παιδική λογοτεχνία, η αισθητική του βιβλίου για παιδιά, η ομοφυλοφιλία, η αξιοποίηση της λογοτεχνίας στο θέατρο,   το ηλεκτρονικό παιδικό βιβλίο κ.α.
Από την Ελλάδα συμμετείχαν ερευνητές και πανεπιστημιακοί όπως η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Τζίνα Καλογήρου, η υπογράφουσα το κείμενο και η διδάκτορας Μάρθα Μαυρίδου.

Τις περιλήψεις των εισηγήσεων μπορεί κανείς να δει στο http://childbook2015.web.ua.pt/the_child_and_the_book_conference_site.pdfΣτη φωτογραφία η Sandra Beckett  με την Sandie Mourão

LAST_UPDATED2