Αρχική Βιβλιοκριτική Βιβλία για παιδιά Νάστα, Γεια Γιαγιά, εκδ. Ροπή, 2015
Νάστα, Γεια Γιαγιά, εκδ. Ροπή, 2015 PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Γαβριηλίδου   
Παρασκευή, 24 Ιούνιος 2016 11:31


Βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας ΓαβριηλίδουΗ Νάστα, η Νάστα Παρασκευά, φοιτήτρια στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στο Α.Π.Θ., νέα κοπέλα με πολλές πνευματικές ανησυχίες και καλλιτεχνικές αναζητήσεις, έγραψε ένα βιβλίο για τη γιαγιά της, με τίτλο Γεια Γιαγιά. Η ίδια έγραψε για το βιβλίο της: Ο μικρούλης μου χαιρετισμός κυκλοφόρησε μετά χρόνια τον Δεκέμβριο του 2015, από τις Εκδόσεις Ροπή. Για το τοσοδούλι βιβλίο οι μεγάλοι λένε το εξής βαρύγδουπο: «Αυτό είναι ένα παραμύθι για την απώλεια». Το βιβλιαράκι τσέπης "Γεια γιαγιά" δεν είναι ένα παραμύθι, αλλά μια πέρα για πέρα αληθινή ιστορία, σύντομη και εικονογραφημένη, για παιδιά και μεγάλους. Κι αν πούμε πως είναι μια ιστορία για την απώλεια, είναι σα να λέμε πως είναι μια ιστορία για τα αγγουράκια, τον τραχανά ή τα βραχιόλια.

Η γιαγιά πέθανε, δεν είναι ψέμα, αλλά έκανε ένα σωρό ωραία πράγματα πριν απ’ αυτό...
Στο «τοσοδούλι βιβλίο τσέπης», όπως το χαρακτηρίζει η ίδια, υπάρχει μια νοσταλγία, μια αίσθηση παρουσίας, όχι απώλειας, μια ιστορία ζωής. Μια ιστορία για μικρούς και για μεγάλους, που ξεφεύγει από την ασφάλεια του «παιδιάστικου» των παιδικών βιβλίων, γιατί τα καλά βιβλία μιλούν «καλά» σε αναγνώστες όλων των ηλικιών. Είναι μια ιστορία σύντομη και εικονογραφημένη, με εκφραστική λιτότητα και εικαστική αρτιότητα. Είναι η ιστορία της γιαγιάς που «της αρέσει να πλένει το κάθε ποτήρι δυο φορές και να μαγειρεύει για δέκα, κι ας είμαστε μόνο τρεις» …
Θα μπορούσε κάποιος να το χαρακτηρίσει ποίηση, άλλος αφήγηση. Όπως και να το σκεφθεί, είναι ένα βιβλίο πυκνό σε νοήματα, εύθραυστο για τη νοσταλγία και τις μνήμες που το συνθέτουν και στέρεο για την αλήθεια του, με εικόνες που του προσθέτουν ρυθμό, της ιδιαίτερης αισθητικής και τέχνης της Alexandra Laskova.

LAST_UPDATED2