Αρχική Βιβλιοκριτική Βιβλία για παιδιά Αργυρώ Πιπίνη Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι
Αργυρώ Πιπίνη Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Τασούλα Τσιλιμένη   
Δευτέρα, 26 Δεκέμβριος 2016 10:33

Αργυρώ Πιπίνη
Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι
Εικ. Ίρις Σαμαρτζή
Πατάκης 2016


Βιβλιοκριτική: Τασούλα Τσιλιμένη


Με έναν παραμυθιακό τρόπο το βιβλίο αυτό εστιάζει στο ζήτημα της στέγασης αστέγων ή θα μπορούσε κανείς να το δει και ως μια παρουσίαση, με όμορφο τρόπο, της «καταπάτησης» ξένης ιδιοκτησίας. Μα καθόλου δεν υπονοείται η δεύτερη εκδοχή. Την όποια υπόνοια ή αυθαίρετη σκέψη του ο αναγνώστης την προσπερνά  με ευκολία, καθώς ο αφηγηματικός ιστός και η εικονογράφηση τον παρασύρουν σε ένα δυνατό story γύρω από τα συναισθήματα εγκατάλειψης που νιώθει ένα σπίτι.

Το σπίτι αυτό, αρχοντικό σε όλα του, με κήπο και φυτά και δέντρα απολάμβανε κάποτε τις φωνές, τα τραγούδια μιας μεγάλης οικογένειας, με παππούδες, γιαγιάδες παιδιά και εγόνια. Ο χρόνος και οι καιροί έστειλαν τους ανθρώπους του στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και έτσι έμεινε για χρόνια εγκαταλελειμμένο. Και η εγκατάλειψη φέρνει θλίψη ακόμη και στα …άψυχα. Το στοιχείο του ανθρωπομορφισμού κάνει  το σπίτι να εκφράζει τη θλίψη του με χτύπημα των παντζουριών και το κλάμα του με το τρίξιμο της καγκελόπορτας. Η ανάγκη του να χαρίζει όσα έχει: στέγη, κήπο, φρούτα, άνθη κ.λπ και η μοναξιά το κάνουν να φθίνει.  Ώσπου αναπάντεχα μια μέρα μια τετραμελής οικογένεια  με μια βαλίτσα και ένα καρότσι με μωρό, διασχίζουν τον κήπο και σπρώχνουν την πόρτα. Η εξερεύνηση στους χώρους του και η εγκατάσταση της νέας οικογένειας που δείχνει να έρχεται από άλλη χώρα, κάνει το σπίτι να σκιρτά. Κι όταν αρχίζει η φροντίδα του με πλύσιμο, καθάρισμα, περιποίηση κήπου…το σπίτι νιώθει ξανά τη χαρά να το πλημμυρίζει και γεμίζει φως. Τα παλιά αντικείμενα και παιχνίδια που ήταν στη σοφίτα συντηρούνται και παίρνουν τη θέση τους και όλοι, σπίτι και νέοι ένοικοι, δίνουν και παίρνουν γλυκά συναισθήματα. Με τη φροντίδα και την περιποίηση οι εποχές αλλάζουν και έτσι το φθινόπωρο το διαδέχεται ο χειμώνας και πάει λέγοντας, σπίτι και άνθρωποι απολαμβάνουν την κάθε εποχή και εκείνο που κυριαρχεί είναι ένα ξέχειλο αίσθημα ευχαρίστησης και από τις δυο πλευρές. Το σπίτι πια γουργουρίζει ευχαριστημένο.

Η Αργυρώ Πιπίνη με το χαρακτηριστικό  και χαρισματικό τρόπο αφήγησης, την λιτότητα της γλώσσας που λέει όσα είναι απαραίτητα να ειπωθούν, χωρίς περιττές αναφορές και περιηγήσεις, κερδίζει τον αναγνώστη και του εξιστορεί την κυκλική πορεία των πραγμάτων, τη σημασία της συνέχειας στη ζωή και κυρίως την αξία της δεύτερης ευκαιρίας. Σπουδαία είναι η εικονογράφηση της Σαμαρτζή που δημιουργεί ευρηματικές  εκπλήξεις και καθώς ξεφυλλίζει κανείς το βιβλίο διαισθάνεται το αφηγηματικό περιβάλλον, αναπνέει και νιώθει το σκηνικό χώρο της ιστορίας. Για παιδιά από 6 ετών και πάνω.