Αρχική Αλεξάνδρα Ζερβού
Αλεξάνδρα Ζερβού PDF Εκτύπωση E-mail

Αλεξάνδρα Ζερβού

Καθηγήτρια ΤΕΠΑΕΣ Παν. Αιγαίου

 

Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας και Κλασικής Φιλολογίας στο Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Κρήτης. Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Π.Α. – Maîtrise και D.E.A. συγκριτικής λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Σορβόννης (Paris IV) - D.E.A. κλασικής φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Nanterre (Paris X). – Διδακτορικό στην ομηρική έρευνα Πανεπιστήμιο Nanterre (Paris X).

Εργάστηκε για την οριοθέτηση του ερευνητικού χώρου της Παιδικής Λογοτεχνίας, καθώς και για την ίδρυση, τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος για το παιδικό βιβλίο (στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου) του οποίου είχε την επιστημονική ευθύνη για δέκα χρόνια. Έχει γράψει πέντε βιβλία και μεγάλο αριθμό μελετών σε ελληνικά, γαλλικά, αγγλόφωνα και γερμανικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Για το έργο της έχουν γραφτεί θετικές κριτικές σε ξένα περιοδικά και έχει γίνει μεγάλος αριθμός αναφορών από ξένους ειδικούς.

Επιστημονικά ενδιαφέροντα: α) Οι κλασικοί της αρχαιότητας και οι κλασικοί της παιδικής λογοτεχνίας καθώς και οι διασκευές – μεταγραφές – μεταφράσεις – εικονογραφήσεις τους. β) Η ένταξη της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας. γ) Οι αρχαίες πηγές και οι σημερινές εκβολές της παιδικής λογοτεχνίας. δ) Η ανάγνωση των κλασικών (αρχίζοντας από τον Όμηρο) στο σχολείο.

 

 

LAST_UPDATED2