ΑΦΙΕΡΩΜΑ: "Αφιερωμένο στον συγγραφέα Ευγένιο Τριβιζά"

 

Τεύχος 6, Σεπτέμβριος  2007     

KEIMENA
Editorial
Αφιέρωμα
Συγγραφείς Τεύχους
Τίτλοι Άρθρων
Διατριβές
Βιβλιοκριτική
Αρχείο
Ανακοινώσεις
Υποβολή κειμένων

 

 

 

 

 

 
 
Παιδικά Βιβλία
 

Ως δια μαγείας
Παπαγιάννη, Μαρία
Εκδ. Πατάκης,Αθήνα 2007


    Να που μία ρεαλιστική ιστορία για τις καθημερινότητες συνηθισμένων παιδιών καταφέρνει να απογειωθεί ‘ως δια μαγείας’ και να γίνει μια ιστορία για πολλά τρέχοντα ζητήματα της παιδικής ηλικίας και όχι μόνο. Οι σχέσεις γονέων και παιδιών, η λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος, η αντίσταση και αντίδραση στις εξουσιαστικές συμπεριφορές, οι ισορροπίες που διαμορφώνονται σε μία ομάδα και η σημαντικότητα της φιλίας, αλλά και η οικολογική συνείδηση είναι μερικά από τα ζητήματα που εγείρονται έμμεσα και ανάλαφρα μέσα από την ιστορία της Παπαγιάννη.

    Προφανώς και πρόκειται για μία ιστορία με παιδαγωγικό χαρακτήρα, δηλαδή μια ιστορία που επιδιώκει να δείξει στα παιδιά το «σωστό» μέσα από εξιδανικευμένους ήρωες – μοντέλα είτε πρόκειται για την Μανταλένα, την ιδανική μητέρα, είτε για την κυρία Ιωάννα ,την ιδανική δασκάλα, είτε ακόμη και για τα ίδια τα παιδιά – ήρωες που φαίνονται να λειτουργούν με πρωτοβουλία, αποφασιστικότητα αλλά και με ‘ιδεολογικά σωστές’ απόψεις. Συμβαίνει να συμφωνώ με όσα η συγγραφέας ορίζει ως ‘σωστά’ για τα παιδιά αναγνώστες. Ωστόσο, όπως ισχύει για κάθε λογοτεχνικό έργο, οι ιδεολογικές προθέσεις της συγγραφέως δεν είναι το κυρίαρχο στοιχείο στην καταξίωση του έργου.

    Τι είναι, λοιπόν, αυτό που κάνει το Ως δια μαγείας ένα καλό νεανικό μυθιστόρημα, αυτό που του έφερε και το φετινό βραβείο του περιοδικού Διαβάζω ως καλύτερου έργου για μεγαλύτερα παιδιά ; Κατ’ αρχήν, παρά τις όποιες παιδαγωγικές του επιδιώξεις, καταφέρνει να αποφύγει τον έκδηλο διδακτισμό που ταλανίζει ακόμη και σήμερα πολλά έργα παιδικής λογοτεχνίας. Δεύτερον, τα παιδιά –ήρωές του είναι αληθινά, όπως αληθινές είναι και οι αγωνίες και τα ενδιαφέροντά τους: τα παιδιά - αναγνώστες μπορούν εύκολα να ταυτισθούν μαζί τους. Αλλά και συνολικά οι ήρωες της Παπαγιάννη, ακόμα και οι δευτερεύοντες όπως η Φρόσω, είναι αληθινοί: διεισδυτικά ψυχογραφημένοι και γλαφυρά αποτυπωμένοι. Τέλος, ένα ακόμη προσόν του βιβλίου είναι η γλώσσα και το όλο του αφηγηματικό στυλ. Γλώσσα ζωντανή, γλαφυρή και όχι παιδιάστικη, διάλογοι που ακούγονται φυσικοί και όχι ‘στημένοι’, ύφος που διαφεύγει τον σκόπελο του μελοδραματισμού και της εύκολης συγκίνησης. Γενικά, ένα βιβλίο που όχι μόνον δεν υποτιμά αλλά, αντιθέτως, τιμά τον νεαρό αναγνώστη. Το βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο του περιοδικού «ΔΙΑΒΑΖΩ»(2006)

 

Σούλα Οικονομίδου

 

 
Copyright: 
Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού
του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
 
keimena@ece.uth.gr
 

back